Klinische les: Urine sticken. Wel of niet zinvol bij verpleeghuisbewoners?

Evenement datum: 22 mei 2024

Datum: 22 mei 2024

Tijd: 15:00 – 16:00 uur

Locatie: online

Voor wie:
Verpleegkundigen en verzorgenden die werken met kwetsbare ouderen (in het verpleeghuis).

Kosten: geen

Tot enkele jaren geleden werd een positieve urinestick gezien als een bevestiging van de diagnose urineweginfectie (UWI) bij kwetsbare ouderen. Inmiddels weten we dat je met urineonderzoek – zoals een urinestick – niet betrouwbaar een UWI kunt aantonen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel kwetsbare ouderen bacteriën in de urine hebben zonder daar klachten van te hebben. De aanwezigheid van bacteriën in de urine – aangetoond met een urinestick – zegt dus niets over of iemand een UWI heeft.

Dit betekent dat we heel anders om moeten gaan met het sticken van urine in verpleeghuizen, en vraagt om verandering van een routine die is ‘ingebed’ in de dagelijkse praktijk. Kennisoverdracht is een belangrijke eerste stap om deze verandering ook écht in gang te kunnen zetten. Daarom hebben wij – samen met verpleegkundigen en verzorgenden – deze informatieposter ontwikkeld.

Op deze dag neemt Laura van Buul je mee in de ontwikkelingen rondom dit onderwerp. Zij vertelt over de nieuwste ontwikkelingen en laat je kennis maken met de ondersteunende middelen die voor dit onderwerp beschikbaar zijn.

De inschrijving voor dit webinar is inmiddels gesloten.

Mocht je onverhoopt geen link hebben ontvangen enkelen dagen voorafgaand aan de klinische les, mail dan a.u.b. naar unoevenementen@amsterdamumc.nl