Werken voor Amsterdam UMC betekent werken in een inspirerende en professionele omgeving waar het ontwikkelen van talenten en vaardigheden sterk wordt aangemoedigd. Wij bieden jou dan ook veel mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, verdieping en verbreding, aanvullende cursussen en een plaats om te groeien. Voor alle vacatures binnen Amsterdam UMC klik je hier.
Afdeling Ouderengeneeskunde is verantwoordelijk voor het onderzoek en onderwijs in de ouderengeneeskunde en de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Binnen de afdeling maak je deel uit van het Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO Amsterdam). In het UNO wordt nauw samengewerkt met zo’n 22 ouderenzorgorganisaties.
–> Binnen het UNO hebben we momenteel deze vacature(s):
‘Effectiviteit van niet-farmacologische interventies in verpleeghuizen: innovatieve big data analyse’
Wat ga je doen
In dit project ga je de effectiviteit van veelgebruikte paramedische en psychosociale interventies in verpleeghuizen onderzoeken door gebruik te maken van innovatieve Artificial Intelligence (AI) technieken in grote databestanden.
Het bieden van passende zorg aan verpleeghuisbewoners is een uitdaging. Inzicht in wat werkt voor wie is een voorwaarde om passende zorg te kunnen leveren. We weten eigenlijk heel weinig over de effectiviteit van veelgebruikte niet-farmacologische interventies in de dagelijkse praktijk, zoals fysiotherapie en psychosociale interventies. Door het toepassen van AI methoden op grote bestaande routinezorg databestanden van verpleeghuisbewoners kunnen we hierin een belangrijke stap zetten. De innovatieve methode, niet eerder binnen de verpleeghuispopulatie toegepast, is kansrijk om de effecten van gangbare niet-farmacologische interventies beter te schatten. Machine learning modellen kunnen complexe relaties vastleggen, rekening houden met vertekening door indicatiestelling (‘bias by indication’) en corrigeren voor de grote variatie in functioneren, combinaties van aandoeningen en mogelijke beïnvloeding van farmacologische interventies.
Twee onderzoeksvragen staan in het onderzoek centraal:
1) Welk effect hebben paramedische (fysio- en ergotherapie) en psychosociale interventies op a) kwaliteit van leven en functioneren van verpleeghuisbewoners en b) de inzet van zorgpersoneel?
2) Onder welke voorwaarden kan de effectiviteit van interventies betrouwbaar en valide onderzocht worden met big data-analyse gebruik makend van routinezorgdata?
Tijdens het onderzoek ga je werken met bestaande data van ruim 20.000 verpleeghuisbewoners van 65 jaar en ouder in circa 60 verpleeghuizen die in het kader van routinezorg van opname tot sterven zijn gemonitord met het interRAI-LTCF instrument. We passen innovatieve AI methoden toe (‘causal machine learning’) om de interventie-effecten te analyseren. Vanaf de start van het project worden ouderen, zorgverleners en een implementatie-adviseur betrokken. De resultaten dragen bij aan de verbetering van richtlijnen en kwaliteitsstandaarden in verpleeghuizen en aan de toepassing van effectieve interventies binnen de Wet Langdurige Zorg (WLZ).
Hierbij ben je o.a. verantwoordelijk voor:
– het doen van literatuuronderzoek naar de bestaande kennis over de effectiviteit van de interventies;
– het verrichten van kwantitatief onderzoek met (bestaande) data;
– het werven en consulteren van zorgprofessionals en cliëntvertegenwoordigers gedurende het project
– rapporteren in wetenschappelijke tijdschriften;
– schrijven van een handreiking over de nieuwe methode
– verspreiden van de resultaten naar de praktijk
– presenteren op congressen;
Het project moet uiteindelijk leiden tot een proefschrift naast een registratie als specialist ouderengeneeskunde.
Wat we van je verwachten
Je gaat starten of bent al gestart met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Je wilt graag specialist ouderengeneeskunde worden en dit combineren met het doen van onderzoek.
Je hebt bij voorkeur enige ervaring met het doen van wetenschappelijk onderzoek en kwantitatieve data-analyse in statistische softwareprogramma’s (bijvoorbeeld SPSS, STATA, R) (wetenschappelijke publicatie strekt tot de aanbeveling). Je bent nauwkeurig, hebt doorzettingsvermogen, je beschikt over uitstekende organisatorische en communicatieve vaardigheden (Nederlands en Engels), en je geniet van kennisverwerving en puzzelen met grote databestanden.
Je wordt in dit project aangesteld als AIOTO met als doel zowel de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te volgen als te promoveren.
Waar ga je werken
Het project wordt ingebed in het onderzoeksprogramma ‘Aging & Later Life’ van het Amsterdam Public Health research institute en de onderzoekslijn ‘Leren van data’ van de afdeling Ouderengeneeskunde (locatie VUmc). Er zal worden samengewerkt met de afdeling Huisartsgeneeskunde van Amsterdam UMC en de afdeling Computer Science van de Vrije Universiteit in Amsterdam en het internationale interRAI netwerk.
Gedurende het traject word je begeleid door (arts)onderzoekers, epidemiologen en experts in artificial intelligence. Daarnaast krijg je wetenschappelijk onderwijs bij de afdeling Epidemiologie en Data Science (EpidM).
Wat we je bieden
Je bent gedurende het traject in dienst bij de SBOH, maar bent werkzaam bij Amsterdam UMC. Salariëring vindt plaats conform de CAO voor AIOS van de SBOH. Voor AIOTO’s wisselen onderzoek en opleiding elkaar af volgens een nog nader te bepalen ‘blokkenschema’. Het project start per 1 december 2024. Het is ook mogelijk om begin 2025 als AIOTO te starten. Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden voor maximaal 72 maanden waarop eventueel het deel van de opleiding dat je bij start van het project al hebt doorlopen in mindering wordt gebracht.
Laten we kennismaken
Voor meer informatie kun je terecht bij Emiel Hoogendijk of Karlijn Joling, senior onderzoekers, via e.hoogendijk@amsterdamumc.nl en k.joling@amsterdamumc.nl. Uitgebreide informatie over het AIOTO-schap is te vinden op de site van SBOH.
Sollicitaties kun aan Emiel Hoogendijk of Karlijn Joling mailen tot uiterlijk 9 september 2024.