Oncologische Geriatrische Revalidatie: verleden, heden en toekomst

Inleiding

De studie onderzoekt verschillende facetten van Oncologische Geriatrische Revalidatie. Zo wordt er onder andere gekeken naar de effecten van deze revalidatie en naar de ervaringen van betrokkenen (patiënten, mantelzorgers en medewerkers).

Achtergrond

Met de vergrijzing, nemen ook de incidentie en prevalentie van kanker toe. Veel oudere mensen met kanker zijn kwetsbaar waardoor de behandeling zwaar kan zijn en gecompliceerd kan verlopen. Oncologische Geriatrische Revalidatie helpt om deze kwetsbare groep in zo goed mogelijke conditie te houden met het streven dat zij thuis kunnen blijven functioneren. Momenteel is echter niet bekend wat de meest effectieve manier van revalidatie is, omdat er weinig onderzoek gedaan is naar Oncologische Geriatrische Revalidatie.

Methode

Dit project bestaat uit 5 deelstudies:

Deelstudie 1 kijkt naar de karakteristieken van patiënten die zijn opgenomen op een Oncologische Geriatrische Revalidatie afdeling. Hiervoor wordt data opgevraagd van het CBS en van Leren van Data. Onderzocht wordt of er verschillen zijn tussen patiënten die succesvol worden ontslagen naar huis en patiënten die dat niet worden.

Deelstudie 2 is een literatuuronderzoek waarbij de haalbaarheid en de effectiviteit van de Oncologische Geriatrische Revalidatie in kaart wordt gebracht.

Deelstudie 3 is een kwalitatieve studie, hierbij worden patiënten, mantelzorgers en zorgmedewerkers geïnterviewd over hun ervaringen met de Oncologische Geriatrische Revalidatie. Er wordt ook gevraagd wat hun toekomstwensen zijn voor deze vorm van revalidatiezorg.

Deelstudie 4 betreft een prospectief onderzoek waarbij data wordt verzameld van patiënten die zijn opgenomen op een Oncologische Geriatrische Revalidatie afdeling. Er wordt onderzocht hoe de patiënten verschillen bij opname en bij ontslag. Ook wordt gekeken wat voor therapie patiënten hebben ondergaan.

Deelstudie 5 kijkt naar de haalbaarheid van het implementeren van een interventie om de Oncologische Geriatrische Revalidatie te verbeteren. De interventie zal worden bedacht aan de hand van de resultaten van studies 2, 3 en 4.

Fase

Project bevindt zich in de opstartende fase

Onderzoekers

Julia Lyons, AIOTO Ouderengeneeskunde

Co-promotoren: Dr. Ewout Smit, Dr. Wim Groen en Dr. K. Versteeg

Promotor: Prof. Dr. Bianca Buurman

Contact

j.t.lyons@amsterdamumc.nl

Geactualiseerd op 7 oktober 2024