Holistische benadering van geriatrische revalidatie
Achtergrond
Mensen in Nederland worden steeds ouder, waarbij een zichtbaar stijgende lijn te zien is in de populatie kwetsbare ouderen. Bij het ouder worden, horen vaak ook beperkingen of problemen waarbij zorginstanties betrokken worden zoals de geriatrische revalidatie. Deze toename van kwetsbare ouderen in combinatie met de grote tekorten in de Nederlandse zorginstellingen/instanties, zorgt voor een intensivering van de zorg.
Om zo goed mogelijk met deze intensivering om te gaan, is een effectief zorgtraject gewenst, vooral in de geriatrische revalidatie. In praktijk wordt echter gezien dat er meerdere factoren meespelen in een geriatrisch revalidatie traject, die belemmerend kunnen werken. De trajecten in Nederland zijn vooral gefocust op het opsporen van fysieke belemmeringen gedurende de revalidatie, echter hebben vaak mentale en cognitieve factoren een grotere rol dan gedacht. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat regelmatig de gebeurtenis waardoor de oudere is aangemeld voor revalidatie als traumatisch wordt ervaren en hierbij een verwerkingsproces benodigd is.
Doel
Hoofddoel van dit project is
- De wens om meer te halen uit revalidatie door een meer holistische/multidimensionale kijk te introduceren, omdat vaak verschillende factoren in fysiek, cognitie en mentaal als belemmering voor traject
- Het verbeteren van het revalidatie traject met een holistische kijk d.m.v. interventies als zorgtechnologie (verlagen drempel therapie).
Methode
Dit project bestaat uit meerdere deelstudies. De onderzoeken vinden plaats op de revalidatie afdelingen van zorginstelling ZorgSpectrum te Nieuwegein en Houten.
Deelstudie 1 betreft een prospectief onderzoek waarbij data wordt verzameld van patiënten die zijn opgenomen op een Geriatrische Revalidatie afdeling. Er wordt onderzocht welke factoren (fysiek, mentaal en cognitief) er op een revalidatie voorkomen en over tijd veranderen. Dit wordt onderzocht door te kijken naar standaard klinimetrie, maar ook aanvullende vragenlijsten en hoe de scores hierop zijn op verschillende tijdspunten (begin revalidatie, net voor ontslag en 3 maanden na ontslag).
Deelstudie 2 kijkt naar welke factor het meest opviel uit deelstudie 1 en verdiept zich op de uitingen van deze factor + eventuele mogelijkheden voor interventies (mogelijk literatuurstudie)
Deelstudie 3 t/m 6
De inhoud van de volgende deelstudies worden aangevuld naarmate de onderzoeken lopen en de resultaten worden geanalyseerd. Onderdelen die in ieder geval belicht worden zijn:
- Inzet van zorgtechnologie/zorginnovaties als interventie bij mentale of cognitieve belemmeringen op de geriatrische revalidatie
- Kwalitatief onderzoek naar de beleving van zorgtechnologie/innovatie als drempelverlaging voor therapie in de geriatrische revalidatie
Fase
Dit onderzoek is momenteel in opstartende fase.
Deelonderzoek 1 zal na goedkeuring van METC halverwege/eind 2025 starten.
Onderzoekers
Coördinator/onderzoeker:
Katinka Joon-Nelemans MSc. (onderzoeker Amsterdam UMC & Master psycholoog ZorgSpectrum)
Promotieteam:
- Jonneke Kroes (beleidsadviseur wetenschap, ZorgSpectrum)
- Saskia te Velde (senior onderzoeker, Hogeschool Utrecht Lectoraat Innovatie van Beweegzorg)
- Bianca Buurman – van Es (hoogleraar Acute Ouderenzorg, Amsterdam UMC)