• Waar bent u naar op zoek?

Terug naar vorige pagina

VERSATILE project

Achtergrond

De meeste antibiotica die in verpleeghuizen worden voorgeschreven zijn voor de behandeling van urineweginfecties (UWI). Deze antibiotica worden veelal voorgeschreven zonder kennis van de verwekker (bacterie soort) en het resistentiepatroon. Dit wordt ook wel ‘empirische therapie’ genoemd. De meeste verpleeghuisorganisaties hebben wel een formularium waarin staat welke antibiotische middelen de eerste (en latere) voorkeur hebben voor de behandeling van UWI. De keuze voor deze middelen wordt vaak gebaseerd op resistentiegegevens uit laboratorium surveillance data (ingestuurde urinekweken). Deze data is in verpleeghuizen echter minder geschikt om een goed beeld te krijgen van de resistentie, omdat doorgaans alleen kweken worden ingestuurd bij de meer gecompliceerde gevallen (waarbij mogelijk vaker sprake is van resistentie).

Doel

De vraag die centraal staat in het VERSATILE project, is of je op basis van het resistentiepatroon van bacteriën die van nature aanwezig zijn in de blaas van kwetsbare ouderen (dus zonder dat er sprake is van een UWI), het resistentiepatroon kunt voorspellen van bacteriën die een UWI veroorzaken. Als dit het geval zou zijn, dan zou dit een nieuwe mogelijkheid bieden voor surveillance van antibioticaresistentie in verpleeghuizen.

Methode

In het VERSATILE project wordt gebruik gemaakt van data uit de YELLOW RoUTIne studie. Dit is een cohort studie waarin elke 3 maanden urinemonsters van verpleeghuisbewoners worden verzameld gedurende een follow-up periode van 18 maanden. Ook als deelnemers in deze periode een UWI ontwikkelen, wordt een urinemonster verzameld.

In het huidige project wordt het resistentiepatroon van de bacteriën aangetroffen in de ‘reguliere’ urine monsters (dus van bewoners zonder een UWI), vergeleken met dat van bacteriën aangetroffen in UWI monsters. We focussen daarbij op twee soorten bacteriën: de Escherichia coli (E. coli) en de Klebsiella.

Fase

De dataverzameling van de YELLOW RoUTIne studie loopt tot eind 2025. De resistentiebepalingen van de bacteriën uit de urine monsters zullen vanaf de tweede helft van 2025 plaatsvinden; de resultaten worden verwacht in 2026.

Meer informatie?

Stuur een mail naar Yellow.Routine@amsterdamumc.nl.

Onderzoekersteam

Dr. Laura van Buul (projectleider, UNO Amsterdam), dr. Caroline Schneeberger (Nivel), dr. Ascelijn Reuland (CBSL Tergooi), dr. Sacha Kuil (GGD Amsterdam), prof. dr. Martin Smalbrugge (UNO Amsterdam).

Geactualiseerd op 16 december 2024