• Waar bent u naar op zoek?

Terug naar vorige pagina

PRIMA: slimme pleister en luchtweginfecties

 

Onderzoek naar een slimme pleister om luchtweginfecties bij verpleeghuisbewoners beter te herkennen

Luchtweginfecties worden bij verpleeghuisbewoners soms niet goed herkend. Dat komt doordat de kenmerken van een infectie vaak niet duidelijk zijn bij kwetsbare ouderen. Omdat de gevolgen van een luchtweginfectie bij kwetsbare ouderen ernstig kunnen zijn, is het van belang om infecties tijdig te kunnen herkennen en behandeling.

De slimme pleister ‘Healthdot’ kan hier mogelijk bij helpen. Deze pleister wordt op de huid ter hoogte van de onderste linker rib geplakt en meet de hartslag, de ademhaling en beweging. De verwachting is dat deze meetwaardes veranderen bij een luchtweginfectie, en dat zo een luchtweginfectie beter en sneller herkend kan worden. Of dit inderdaad zo is, onderzoeken we in het PRIMA onderzoek. Daarnaast brengen we in een kwalitatief onderzoek ook de bevorderende en belemmerende factoren rondom het gebruik van de Healthdot in kaart.

Voor meer informatie over het PRIMA-onderzoek kunt u de onderstaande filmpjes raadplegen:

Doel

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om met de Healthdot een vroegtijdig waarschuwingssysteem te ontwikkelen voor luchtweginfecties en daarbij behorende klinische verslechtering. Om dit doel te behalen, wordt eerst onderzoek gedaan naar:

  1. Het verband tussen de aanwezigheid van een luchtwegvirus en hartslag, ademhaling en beweging zoals gemeten door de Healthdot.
  2. Het verband tussen het verloop van de infectie en hartslag, ademhaling en beweging zoals gemeten door de Healthdot.

Methode

Bij verpleeghuisbewoners met toestemming voor deelname aan het PRIMA-onderzoek, wordt de Healthdot opgeplakt als de arts een verdenking op een luchtweginfectie vaststelt. Daarnaast wordt (meestal) een swab  afgenomen om de aanwezigheid van een virus (zoals corona of influenza) en worden er vragenlijsten ingevuld door behandelend artsen over het beloop van de luchtweginfectie. De Healthdot meet gedurende 28 dagen elke 5 minuten de hartslag, ademhaling en beweging van de bewoner. De gegevens van de Healthdots, de vragenlijsten en de swab uitslagen geanalyseerd en vergeleken.

Tijdens het kwalitatieve onderdeel van de PRIMA studie worden er interviews afgenomen met artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en innovatie- en infectiepreventie specialisten binnen verpleeghuizen.

Fase

De dataverzameling van de PRIMA studie is gestart in maart 2023 en zal lopen tot mei 2025.

Onderzoekers en projectgroep leden

De PRIMA studie wordt uitgevoerd door Laura Grootegoed (Amsterdam UMC) onder begeleiding van o.a. Janke Schinkel (Amsterdam UMC), Cees Hertogh (Amsterdam UMC), Laura van Buul (Amsterdam UMC) en Margriet Pol (Amsterdam UMC), en in samenwerking met het Streeklaboratorium van de GGD Amsterdam.

Contact

Bij vragen over het onderzoek kunt u terecht bij de onderzoeker van het PRIMA-onderzoek: Laura Grootegoed

prima@amsterdamumc.nl

Geactualiseerd op 12 februari 2025