Factsheet: Urine sticken in verpleeghuizen – handvatten voor het bevorderen van handelen volgens de richtlijn

Download hier de Factsheet urine sticken

Deze factsheet beschrijft wat zorgorganisaties kunnen doen om ervoor te zorgen dat het sticken van urine conform de Verenso richtlijn ‘Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen’ verloopt.

Waarom?

Tot enkele jaren geleden werd een positieve urinestick gezien als een bevestiging van de diagnose urineweginfectie (UWI) bij kwetsbare ouderen. Inmiddels weten we dat je met urineonderzoek – zoals een urinestick – niet betrouwbaar een UWI kunt aantonen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel kwetsbare ouderen bacteriën in de urine hebben zonder daar klachten van te hebben. De aanwezigheid van bacteriën in de urine – aangetoond met een urinestick – betekent daarom niet dat er sprake is van een UWI.

Dit betekent dat we heel anders om moeten gaan met het sticken van urine in verpleeghuizen: het vraagt om verandering van een routine die is ‘ingebed’ in de dagelijkse praktijk. Deze factsheet geeft adviezen en tips voor dit veranderproces.

Voor wie is het?

Voor specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, physician assistants, verpleegkundigen, verzorgenden en managers in verpleeghuizen.

Wat is er nodig?

De eerste stap is zorgen dat deze factsheet terecht komt bij de juiste personen in de organisatie, namelijk diegenen die zich willen inzetten om het proces rondom urine sticken te verbeteren. De factsheet geeft hen praktische handvatten voor hoe zij dit kunnen bereiken.

Op welke evidence is het gebaseerd?

Uit verschillende onderzoeken, uitgevoerd bij UNO Amsterdam, blijkt dat er nog steeds vaak urine wordt gestickt in situaties waarin dat niet nodig is. Voorbeelden van deze onderzoeken zijn het ANNA onderzoek en het UrineSTICKs onderzoek. In het UrineSTICKs onderzoek zijn we daarom dieper op dit onderwerp ingegaan. In focusgroep bijeenkomsten met verpleegkundigen en verzorgenden is in kaart gebracht hoe het proces van urine sticken verloopt in verpleeghuizen, én zijn we ingegaan op wat er beter kan. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een informatieposter, en deze factsheet met tips en handvatten voor het op de juiste manier (niet) inzetten van urinesticks. Beide producten zijn tot stand gekomen met behulp van feedback door een andere, grotere groep verpleegkundigen en verzorgenden.

Meer weten over dit onderwerp? Woon een webinar bij!

In 2023 organiseerden wij 3 keer een online bijeenkomst (45 minuten) waarin we op interactieve manier stilstonden bij de zin en onzin van urine sticken.

Voor wie? Verzorgenden en verpleegkundigen die werken met kwetsbare ouderen (in verpleeghuizen).

Kosten? Geen

Interesse? Ook een webinar bijwonen? Houd onze evenementenpagina in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft.