Leren van Data: Inzet van onvrijwillige zorg bij mensen met dementie
Op 1 januari 2020 werd de Wet zorg en dwang (Wzd) geïntroduceerd. De wet beschrijft onder welke voorwaarden onvrijwillige zorg mag worden ingezet en hoe deze zorg moet worden geëvalueerd. Deze wet is specifiek van toepassing op cliënten met dementie en mensen met verstandelijke beperkingen waarbij zorg wordt ingezet waartegen de cliënt zich verzet. Onvrijwillige zorg kan negatieve gevolgen hebben voor deze personen en dient daarom weloverwogen ingezet en tijdig geëvalueerd te worden. Potentiële gevolgen van onvrijwillige zorg zijn onder anderen onrust, agressie, depressie, incontinentie en toename van het gebruik van psychofarmaca. De inzet van onvrijwillige zorg verloopt in 5 stappen waarbij stap 1, 2 en 3 na 3 maanden en stap 4 en 5 na 6 maanden geëvalueerd moeten worden. Sinds de invoering van de Wzd is er nog weinig bekend over de inzet en evaluatie van onvrijwillige zorg.
Doelstelling
Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in hoe vaak de verschillende soorten onvrijwillige zorg (samen) voorkomen bij psychogeriatrische verpleeghuisbewoners waarbij onvrijwillige zorg binnen de Wzd is ingezet en om te beschrijven hoe evaluatie verloopt.
Het betreft retrospectief kwantitatief onderzoek waarbij gepseudonimiseerde data gebruikt worden uit het Ysis behandeldossier van Gerimedica. In het dossier kan het Wzd stappenplan ingevuld worden in een formulier. Ook maken we gebruik van de in het dossier vastgelegde (klinische) kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, verblijfsduur, en medische voorgeschiedenis.
We zullen beschrijvende statistiek toepassen om het soort onvrijwillige zorg en de mate van evaluatie van onvrijwillige zorg te beschrijven.
Middels deze eerste exploratie van de registratie van onvrijwillige zorg op psychogeriatrische afdelingen in Nederlandse verpleeghuizen, wordt inzicht verkregen in de inzet en evaluatie van onvrijwillige zorg na invoering van de Wzd.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het programma Leren van Data? Neem dan contact op met het onderzoeksteam: lerenvandata@amsterdamumc.nl
Meer informatie over dit onderzoek: neem dan contact op met Charlotte Albers, uitvoerend onderzoeker, email: c.a.w.albers@amsterdamumc.nl