Behandelafspraken in het verpleeghuis

Behandelafspraken zijn voor de specialist ouderengeneeskunde, met name in acute situaties, bepalend hoe medisch te handelen bij een cliënt in het verpleeghuis. Onder behandelafspraken verstaan we: afspraken met betrekking tot een curatief, palliatief of symptomatisch beleid, wel of geen ziekenhuisopname, reanimatie, beademing, operaties, antibiotica en/of bloedtransfusies. Gezien de veranderende gezondheidssituatie van cliënten is het belangrijk om gedurende opname regelmatig na te gaan of de behandelafspraken nog actueel zijn of dat deze herzien moeten worden. Afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor deze vorm van proactieve zorgplanning (advance care planning). Sinds 2018 is een verplichte kwaliteitsindicator opgenomen in het kwaliteitskader verpleeghuiszorg waarmee het percentage cliënten voor wie minstens één behandelafspraak is vastgelegd wordt berekend. In 2023 is ook een multidisciplinaire SKILZ-handreiking ontwikkeld voor zorgverleners in de langdurige zorg.

Eerder onderzoek in 2015 liet zien dat bij nieuwe verpleeghuisopnames in de periode van 2010-2013 behandelafspraken vrij snel na opname werden vastgelegd. Bij 82% was minstens één behandelafspraak in het elektronisch patiëntendossier terug te vinden.

Het is onbekend of door de geschetste ontwikkelingen in de laatste jaren de percentages vastgelegde behandelafspraken veranderd zijn bij cliënten in het verpleeghuis. Daarnaast is het onduidelijk in hoeverre de behandelafspraken gedurende een verpleeghuisopname worden aangepast.

Doelstelling
Het doel van het huidige onderzoek is om inzicht te geven in de prevalentie van bovengenoemde behandelafspraken en in de duur tussen opname en vastleggen van de behandelafspraken bij nieuw opgenomen cliënten in de periode 2018 t/m 2020 door gebruik te maken van routine zorgdata uit het elektronisch patiëntendossier Ysis. Aanvullend onderzoeken wij in welke mate de vastgelegde behandelafspraken gedurende opname veranderen.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact op met het onderzoeksteam: lerenvandata@amsterdamumc.nl