• Waar bent u naar op zoek?

Terug naar vorige pagina

Begeleiding door zorgmedewerkers die werken met mensen met het syndroom van Korsakov

Bewoners met het syndroom van Korsakov in verpleeghuizen zijn een diverse groep, variërend in leeftijd, sociaal-economische achtergrond en gedrag.

Grensoverschrijdend gedrag, agitatie en verminderde initiatiefneming komen regelmatig voor. Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe zorgmedewerkers deze bewoners begeleiden.

Methode

Tijdens het onderzoek worden zorgmedewerkers tijdens hun werk geobserveerd door een onderzoeker. Daarnaast stelt de onderzoeker verdiepende vragen over de begeleiding die zij geven en welke overwegingen daarbij spelen. De observaties vinden plaats op een afdeling van Atlant in Beekbergen en een afdeling van Quarijn in Doorn. Elke observatie wordt gevolgd door het opstellen van een verslag, dat naderhand wordt geanalyseerd. Uit deze analyse komen verschillende thema’s naar voren die relevant zijn voor de begeleiding van bewoners.

Doel

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in een wetenschappelijk artikel en een informatief boekje, dat beschikbaar zal zijn via het KKC, het Korsakov Kenniscentrum. De geïdentificeerde thema’s kunnen een waardevolle bijdrage leveren tijdens intervisie, gedragsspreekuren of teambesprekingen.

Organisatie en onderzoekers

Atlant heeft voor dit onderzoek een subsidie van het Korsakov Kenniscentrum ontvangen. In het onderzoek werken Atlant, de afdeling Ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC en Quarijn samen

De betrokken onderzoekers zijn: Esther de Groot, Ineke Gerridzen, Marike de Boer, Marja Depla, Yvonne Zwaagstra, Anouk van Loon, Cees Hertogh en Martin Smalbrugge.

 

 

 

Geactualiseerd januari 2025