• Waar bent u naar op zoek?

Terug naar vorige pagina

Coach2Move

 

Achtergrond

Ouderen vinden de overgang van de geriatrische revalidatie naar zelfstandig thuis functioneren vaak lastig. Beperkingen in hun fysiek en mentaal functioneren maken het herstel moeilijk, terwijl goede begeleiding en zelfmanagement juist kunnen helpen. Het bestaande beweegprogramma Coach2Move kan ouderen helpen actiever en minder kwetsbaar te worden. Coach2Move is een fysiotherapeutische benaderingswijze voor ouderen vanaf 70 jaar met bewegingsproblemen, waarbij een speciaal geschoolde fysiotherapeut samen met de oudere kijkt naar wat belangrijk is, wat wel en niet lukt, en hoe bewegen op een haalbare en zinvolle manier in het dagelijks leven past. Voor meer informatie over Coach2Move kunt u kijken op: Coach2Move – Kenniscentrum Sport en Bewegen. Coach2Move wordt na geriatrische revalidatie nog weinig tot niet ingezet, terwijl dit mogelijk heel waardevol kan zijn.

Doel van het onderzoek

Het doel is om Coach2Move succesvol en standaard aan te bieden aan (een selectie van) patiënten die na geriatrische revalidatie (GR) naar huis gaan in de regio’s Gooi en Almere. ‘Succesvol’ betekent dat er in deze regio’s een netwerk is gevormd van geriatriefysiotherapeuten die zijn geschoold in de Coach2Move-aanpak en die patiënten direct na GR begeleiden om duurzaam fysiek actief te blijven en minder kwetsbaar te worden. Daarnaast is het doel om handvatten en implementatietools te ontwikkelen voor verdere opschaling van Coach2Move na GR.

De kern van werkpakket 1 is om tot een beschrijving te komen van mogelijke bevorderende en belemmerende factoren, aanpassingen op de Coach2Move interventie en daarop volgend passende implementatiestrategieën. De volgende specifieke vraagstellingen zullen worden beantwoord:

  1. Welke unieke persoonlijke (biologische en psychosociale) en contextuele (organisatie van de ketenzorg, financiering) belemmerende en bevorderende factoren zijn er bij een voorgenomen implementatie van Coach2Move na GR bij respectievelijk patiënten en de in het netwerk betrokken zorgverleners (GR en eerstelijn)?
  2. Op welke wijze dient de bestaande Coach2Move-interventie op deze bevorderende en belemmerende factoren te worden aangepast zodat de werkende mechanismen van de interventie intact blijven?
  3. Hoe dienen de bestaande implementatiestrategieën van Coach2Move te worden aangepast op basis van de geïdentificeerde factoren?

In fase 2 wordt de volgende vraagstelling beantwoord:

  1. Hoe verloopt het implementatieproces van de (gemodificeerde) Coach2Move-interventie direct na GR in twee grote regio’s in Nederland, in termen van bereik (reach), adoptie, kenmerken van de interventie (trouw aan de interventie, fidelity), ervaringen en effecten bij patiënten en financiële aspecten?

Methode

Fase: het project is maart 2025 gestart en bevindt zich in de opstartfase waarin de voorbereidingen voor werkpakket 1 getroffen worden.

Werkpakket 1 bestaat uit een exploratief kwalitatief onderzoek met mixed methods en doorloopt een literatuuronderzoek gevolgd door kwalitatieve dataverzameling en -analyse. Het onderzoek vindt plaats op 2 locaties van Vivium. Dit werkpakket bestaat uit vier fasen.

  1. Literatuuronderzoek en expertinterviews
  2. Ontwikkelfase waarin de bevindingen uit de literatuur en expertinterviews worden omgezet in een vragenlijst
  3. Kwalitatieve dataverzameling en analyse om bevorderende en belemmerende factoren te identificeren
  4. Geïdentificeerde bevorderende ne belemmerende factoren vertalen passende implementatiestrategieën.

In deze studie worden fysiotherapeuten geïncludeerd, zowel met als zonder ervaring met Coach2Move. Daarnaast worden zorgverleners binnen de geriatrische revalidatie betrokken, zoals specialisten ouderengeneeskunde, fysiotherapeuten, diëtisten en ergotherapeuten. Ook patiënten die recent gerevalideerd hebben in de geriatrische revalidatie zullen deelnemen.

Werkpakket 2 bestaat uit een hybride type 3 onderzoek, waarbij de Coach2Move interventie daadwerkelijk geïmplementeerd gaan worden en er een procesevaluatie zal plaatsvinden.

Onderzoeksgroep en projectleden

Promovendus: Marieke van der Heide

Wetenschappelijke projectgroep leden

  • Wim Groen, projectleider (UNO Amsterdam)
  • Margriet Pol (Hogeschool van Amsterdam en UNO Amsterdam)
  • Thomas Hoogeboom (UMC Utrecht)
  • Lieke Sweerts (KNGF)

Overige samenwerkingspartners

  • Philip van der Wees en Simone van Dulmen (Radboud UMC – IQ Health)
  • Michelle Fransen (fietsende fysio & NVFG)
  • Max Lak (Fysiolearing)
  • Nic van Paasen (ZEL, Zorgorganisatie Eerste Lijn)
  • Martijn Stuiver (adviseur borging)

Meer informatie? Neem contact op met Marieke van der Heide (m.c.vanderheide@amsterdamumc.nl)

 

De studie wordt gesubsidieerd door ZonMw uit het programma “Leefstijl in de zorg”.

 

Geactualiseerd op 9 juli 2025