Met onze hersenen ervaren we de wereld en onszelf. Als de hersenen beschadigd zijn, verandert deze ervaring. Dit is het geval bij de ziekte van Alzheimer, Huntington en het syndroom van Korsakoff. Mensen met deze ziekte kunnen last hebben van verminderd ziekte-inzicht (“awareness” in de Engelstalige literatuur).
Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld hun diagnose ontkennen en hun eigen functioneren overschatten, wat negatieve gevolgen kan hebben. Zo kan het niet (h)erkennen van deze inzichtsproblemen leiden tot veel onbegrip tussen de persoon met de hersenziekte en de naasten. Ook kunnen gedragsproblemen zoals somberheid en agressie zich voordoen en kunnen informele en formele zorgverleners overbelast raken.
In dit project zullen de ervaringen met betrekking tot een verminderd ziekte-inzicht van mensen met dementie, Huntington of Korsakoff en hun mantelzorgers en zorgprofessionals onderzocht worden. Ook de relatie met onbegrepen gedrag en sociale besluitvorming onderzocht. Met de opgedane kennis hopen wij uiteindelijk een set aanbevelingen voor mantelzorgers en zorgprofessionals te ontwikkelen om hiermee om te gaan.
In september 2021 is dit onderzoek van start gegaan. Het onderzoek is opgedeeld in verschillende werkpakketten:
Promovendi: Hester Fidder en Esther de Groot
Projectgroepleden: Dr. Anouk van Loon, Dr. Ruth Veenhuizen, Dr. Marike de Boer en prof. dr. Martin Smalbrugge
Neem contact op met Hester Fidder (h.fidder@amsterdamumc.nl) of Esther de groot (e.degroot3@amsterdamumc.nl)
Geactualiseerd op 24 juni 2024