Beter Thuis met Huisarts en Specialist Ouderengeneeskunde (GZSP)
Achtergrond
Steeds vaker wordt in de eerste lijn gebruik gemaakt van de deskundigheid van de specialist ouderengeneeskunde bij de geneeskundige zorg voor thuiswonende ouderen met complexe multi-problematiek. Er zijn in het land diverse initiatieven gestart om de samenwerking tussen huisarts (HA) en specialist ouderengeneeskunde (SO) vorm te geven en uit eerste evaluaties hiervan blijken positieve resultaten.
Wat ook al duidelijk is, is de diversiteit in werkwijzen tussen de initiatieven. Daarnaast ontbreekt een duidelijk kwaliteitskader. Verder is er veel behoefte aan uitwisseling van ervaringen/best practices tussen de initiatieven en blijkt de financiering voor de inzet van SO’s in de eerste lijn tot op heden onvoldoende te zijn om passende zorg te kunnen verlenen. Met subsidie van ZonMw en een eigen inbreng van verschillende samenwerkingsinitiatieven is daarom een onderzoek gestart.
Doel
Het doel van dit onderzoek is te komen tot een generieke beschrijving van de geneeskundige zorg voor thuiswonende ouderen met complexe multi problematiek, aanpasbaar aan de regionale/lokale context, met adequate financiering, en goed implementeerbaar elders.
Methode
De studie Beter Thuis met HA en SO heeft een mixed methods design en bestaat uit 2 fases.
Fase 1:
Deskresearch en interviews met vertegenwoordigers van verschillende deelnemende initiatieven om te komen tot een eerste inventarisatie van o.a. de werkwijzen rond samenwerking HA en SO.
Fase 2:
Een prospectief cohort onderzoek, waarbij op casusniveau data worden verzameld binnen zes tot acht initiatieven in Nederland. Er vindt een baseline meting en een nameting plaats bij de SO, HA, patiënt en mantelzorger. De belangrijkste studieparameters zijn de beschrijving van het type patiënt, de interventie (de geboden zorg), de tevredenheid en de zorgkosten (in kaart brengen van tijdinzet en intensiviteit betrokkenheid).
Lerend netwerk-bijeenkomsten:
Met de deelnemende initiatieven en andere stakeholders is tijdens de studie een lerend netwerk opgezet en worden er diverse netwerk-bijeenkomsten georganiseerd. Hierin wordt gereflecteerd op bevindingen en kennis uitgewisseld.
Fase:
Momenteel vindt fase 2 plaats.
Publicaties
Volgen.
Onderzoekers en projectleden
De projectleiding van deze studie ligt bij UNO Amsterdam (projectleider: prof. dr. Martin Smalbrugge). Het uitvoerend projectteam bestaat uit: Franka Meiland (senior onderzoeker), Milou Angevaare (postdoc onderzoeker), Marieke van der Heide (junior onderzoeker) en Ien van Doormalen (project coördinator).
Samenwerking en samenhang
Amsterdam UMC (Martin Smalbrugge, Bianca Buurman), het LUMC (Wilco Achterberg) en Maastricht University (Jos Schols) hebben een consortium gevormd om zodoende meer samenhang in verschillende zorgvormen voor ouderen met complexe diagnostiek tot stand te laten komen. Belangrijk doel is te onderzoeken of het mogelijk is om door meer inhoudelijke samenhang ook minder fragmentatie in de bekostiging te realiseren.
Naast het Beter Thuis met Huisarts en Specialist Ouderengeneeskunde -project (GZSP), Vernieuwing ELV (ELV) en Ambulante GRZ (GRZ), Parkinson Beter Thuisproject (Parkinsonnet), is er ook het project Wijkklinieken. Deze laatste is initiatiefnemer van het Leernetwerk (Acute) Ouderenzorg. De projectleiders van de bovengenoemde projecten werken met elkaar samen. Op deze manier zijn zo’n 50 verschillende projecten in het land met elkaar verbonden. De samenwerking maakt het mogelijk over de breedte van de ouderenzorg van elkaar te leren en om de relatie met belangrijke stakeholders zoals de overheid, NZA, het Zorginstituut, de verzekeraars en diverse beroeps- en brancheverenigingen op gecoördineerde wijze vorm te geven.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang van het project, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar m.c.vanderheide@
Geactualiseerd op 22 augustus 2024