Peiling psychofarmacagebruik bij probleemgedrag bij dementie

In de peiling “Passend psychofarmacagebruik bij probleemgedrag bij dementie” wordt onderzocht in hoeverre medische vakgroepen in verpleeghuizen conform de Verenso-richtlijn ‘Probleemgedrag bij mensen met dementie’ handelen. Hiervoor verschijnen gedurende de peiling enkele meerkeuzevragen in het elektronisch patiënten dossier (EPD) Ysis wanneer een medisch behandelaar een psychofarmacon rapporteert in de verslaglegging. De behandelaar kan de vragen direct of op een later tijdstip invullen. De registratie is eenvoudig en kost enkele minuten per patiënt. Bij het evalueren van psychofarmaca zonder wijziging, bestaat de vragenlijst uit slechts 2 korte vragen (20 seconden). Voorafgaand aan de meetperiode vindt een korte online instructie over de peiling plaats. De meetperiode start op 1 oktober 2024 voor een periode van vijf maanden.

Na afloop van de meetperiode krijgt de vakgroep spiegelinformatie aangeboden tijdens een spiegelgesprek op locatie. Hierin wordt teruggekoppeld in hoeverre de vakgroep conform de Verenso-richtlijn handelt en wordt een vergelijking gemaakt met andere deelnemende vakgroepen. De richtlijn doet onder andere aanbevelingen over typen psychofarmaca die bij bepaalde indicaties voorgeschreven kunnen worden. Ook doet de richtlijn aanbevelingen over het evalueren van psychofarmaca; zo dient een nieuw gestart middel de eerste maand wekelijks te worden geëvalueerd. In het spiegelgesprek koppelen wij onder andere terug of de juiste middelen worden voorgeschreven voor de juiste indicatie, en of het gebruik van psychofarmaca (op tijd) wordt geëvalueerd. Ook maken wij inzichtelijk hoe er is gehandeld als dit niet volgens de richtlijn was, en wat daar mogelijk redenen voor waren. Naar aanleiding van de resultaten en reflectie formuleert de vakgroep passende doelen en acties om het handelen in de praktijk te verbeteren.

Spiegelinformatie PF 2023 2024

Voorbeeld spiegelinformatie
Hoe vaak werd voor de gerapporteerde indicatie het psychofarmacon voorgeschreven wat aanbevolen is in de richtlijn ‘Probleemgedrag bij mensen met dementie’?

Benieuwd naar meer resultaten? Kijk dan naar onze publicaties.

 

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact op met het onderzoeksteam: lerenvandata@amsterdamumc.nl