Passende aanpak van slaapproblemen in het verpleeghuis
Evenement datum: 13 januari 2025
Slaapproblemen komen veel voor bij verpleeghuis bewoners. Zo heeft 50% van de mensen met dementie in het verpleeghuis te kampen met slaapstoornissen. Dit kan leiden tot slaperigheid overdag en gevaarlijke situaties zoals vallen, maar kan ook ervaren worden als probleemgedrag (‘nachtelijke onrust’).
Slaapproblemen verminderen de kwaliteit van leven van bewoners en verhogen de werkdruk voor medewerkers. De nieuwe SKILZ Richtlijn Goede Slaap en Slaapproblemen adviseert om pas slaapmedicatie te geven nadat andere behandelingen eerst zijn geprobeerd, en alleen kortdurend. Slaapmedicatie werkt niet meer bij lang gebruik en heeft vervelende bijwerkingen zoals sufheid en vallen. Helaas krijgen veel bewoners nog steeds te snel en te lang slaapmedicatie. En zijn niet-medicamenteuze behandelingen voor slaapproblemen zoals lichttherapie en educatie weinig effectief gebleken.
Daarom hebben wij bij ZonMW een projectidee ingediend met als doel de behandeling van slaapproblemen in het verpleeghuis te verbeteren. Dit willen we doen door samen met de praktijk
- een handige werkwijze te ontwikkelen om slaapmedicatie te stoppen
- een werkzame slaapbehandeling (cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid) aan te passen zodat deze makkelijk bruikbaar is in het verpleeghuis. Vervolgens willen we deze uitvoeren en onderzoeken we het effect ervan op de slaapproblemen, kwaliteit van leven van bewoners en op de werkdruk en het werkplezier van zorgverleners.
In dit online UNO evenement willen we graag in gesprek jou als je betrokken bent bij de behandeling van slaapproblemen in het verpleeghuis. We zijn specifiek op zoek naar specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, paramedici en verpleegkundigen. Op basis van jouw input werken we het projectidee verder uit.
Geef je nu op voor dit online evenement:
Wanneer: 13 januari van 15:30-17:00.
Tijd: 15.30 tot 17.00 uur
Voor wie: specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, paramedici en verpleegkundigen.
Door: Anouk van Loon