CIP-V: Contactpersonen infectiepreventie in de verpleeghuissector

Het CIP-V project gaat over de manier waarop infectiepreventie is georganiseerd en hoe zorgmedewerkers  worden ondersteund in de toepassing van deze maatregelen in verpleeghuizen in zorgregio Noord-Holland en Flevoland.

Achtergrond

De Covid-19 pandemie heeft het belang van infectiepreventie in verpleeghuizen benadrukt, maar ook zichtbaar gemaakt hoe complex dit kan zijn. In ziekenhuizen helpt het inzetten van contactpersonen infectiepreventie (CIP) bij het verbeteren van de naleving van infectiepreventiebeleid. CIP zijn zorgmedewerkers die naast hun gewone werk extra infectiepreventie taken en verantwoordelijkheden hebben. De manier waarop CIP worden ingezet verschilt niet alleen tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook tussen verpleeghuisorganisaties. Een overzicht van deze variatie ontbreekt.

Doel

Het doel van het CIP-V project is om in kaart brengen 1) hoe de manier waarop infectiepreventie, en met name CIP programma’s, in verpleeghuizen in regio Noord-Holland en Flevoland zijn vorm gegeven en zijn ingebed. 2) hoe zorgmedewerkers worden ondersteund bij het toepassen van infectiepreventie en 3) welke behoeftes er bestaan t.a.v.  de toepassing en inbedding van de samenwerking met CIP bij diverse belanghebbenden.

Methode

In het CIP-V project worden verschillende onderzoeksmethoden toegepast.

Eerst wordt er op organisatieniveau een vragenlijst afgenomen onder medewerkers die zitting hebben in een commissie voor infectiepreventie van hun organisatie. Hiermee wordt in kaart gebracht hoe infectiepreventie is georganiseerd binnen verpleeghuisorganisaties in de zorgregio Noord-Holland en Flevoland. Ook wordt er geïnventariseerd of organisaties CIP programma’s hebben geïmplementeerd en hoe die programma’s zijn vormgegeven.

Daarnaast wordt er een vragenlijst afgenomen op locatieniveau met zorgmedewerkers met infectiepreventie taken, zoals CIPs. Deze vragenlijsten gaan in op hoe deze medewerkers worden ondersteund en hoe zij samenwerken met hun collega’s.

Tot slot worden er verdiepende interviews gehouden met verschillende zorgmedewerkers om meer inzicht te krijgen in de ondersteuning, samenwerking en behoeftes omtrent infectiepreventie.

CIP-V video

Klik hier voor de video.

Fase

Data wordt verzameld.

Publicaties

Volgen.

Onderzoekers en projectgroep leden

De projectleiding van het CIP-V project ligt bij Amsterdam UMC (projectleider: dr. Mireille Dekker). De projectgroep bestaat verder uit Iris van der Horst (coördinerend onderzoeker), Sacha Kuil (GGD Amsterdam), Laura van Buul, Irene Jongerden, Rosa van Mansfeld en Martin Smalbrugge.

Onderzoekdeelnemers gezocht

Voor het CIP-V project worden er nog medewerkers gezocht die een online vragenlijst in willen vullen. Alle medewerkers uit VVT organisaties in Noord-Holland en Flevoland die zich bezighouden met infectiepreventie kunnen deelnemen.
Aanmelden voor deelname kan hier.

Geactualiseerd op 26 augustus 2024.